Beukenhaag planten
Logo

Beukenhaag planten!

Wanneer moet ik beukenhaag planten?

Planten met 'kale wortel'
Deze worden dus zonder pot of kluit geleverd. Het planten van deze beukenhaag kan tussen eind oktober en half mei afhankelijk van de weersomstandigheden. Uitgezonderd met vorst in de grond. U kunt het zien aan de kleur van de bladeren, als die bruin is is de groei gestopt en kan zonder risico geplant worden. Het is wel belangrijk dat de wortels tussen afleveren in planten niet uitdrogen. Het is zaak om de wortels uit de wind en zon te houden. Vochtig houden en afdekken met b.v. plastic. Zo spoedig mogelijk planten dit voorkomt uitdroging en verkleind het risico van uitval.

Let op: Niet in water zetten voordat u de beukenhaag plant, want de aangehechte grond mag er niet afgespoeld worden i.v.m. de van nature aanwezige Mycorrhiza schimmel die aan de wortels moet blijven zitten.

Planten in pot.
Die kunnen het gehele jaar door geplant worden. De beukenhaag in pot zijn echter een stuk duurder dat betekend in de praktijk dat alleen in de zomermaand geplant wordt omdat in de tijd dat de beukenhaag met 'kale' wortel beschikbaar is het goedkoper is hier gebruik van te maken.

Hoeveel beukenhaag planten moet ik zetten?

Dit is afhankelijk van de grootte en of u een enkele of dubbele beukenhaag wilt zetten.De uitgebreide informatie vindt u bij de betreffende plant.

Welke tijd is het beste om te planten, voorjaar of najaar?

In het voorjaar kan de beukenhaag direct gaan groeien, wel op letten dat de beukenhaag voldoende water krijgt. In het najaar en winter heeft de beukenhaag de tijd om zich te zetten en is de plant goed voorbereidt op de zomer. Daarbij is de temperatuur goed en krijgt de beukenhaag voldoende water.

Welke grond is het beste voor de beukenhaag?

Op zandgrond groeien beukenhagen het beste. Op klei kunnen ze ook geplant worden,maar dan kunt u ze de eerste jaren het beste bijmesten met potgrond en/of koemestkorrels

Het planten van de beukenhaag

Om de haag mooi dicht te laten groeien moet u tussen de planten in de tuin en de beukenhaag zo'n 50 cm of meer ruimte houden. Dan heeft u meteen ruimte om de haag te snoeien. U graaft een geul van ca 30 cm diep en 30 cm breed. Daarin zet u de beukenhaag. Vul het gat daarna aan met de uitgegraven grond (eventueel gemengd met tuinaarde). Met korte rukjes trekt u de beuken omhoog totdat ze even diep staan als dat ze gekweekt zijn. De lichte bast heeft in de grond gezeten, de donkere bast stond boven de grond.U kunt de beuken na het planten eventueel gelijk aan de bovenzijde wat terugsnoeien.Hoeft niet perse maar het bevordert wel het goed dichtgroeien van de haag.

U stampt de grond daarna rond de beukenhaag goed aan, zodat de wortels contact maakt met de aarde. Omdat Beuken water en voedsel onttrekken uit de bodem kan dit ongunstig zijn voor de omliggende planten, houdt hier rekening mee. De eerste weken na aanplant mag de grond niet uitdrogen om een goede doorgroei te garanderen.

U kunt ook kiezen voor een dubbele rij. Nadat u een sleuf gegraven heeft, plaatst u de beuken daar zigzag in, hierdoor ontstaat meteen al een bredere beukenhaag. De bredere beukenhaag groeit ook eerder dicht. U kunt een touw spannen om te zien of de planten in een rechte lijn staan en de aarde rond de beuk stampt u daarna goed aan. Houdt de beuk vast, zodat de beuk ook recht staat na het aanstampen. Geef de planten water en bemest de beuken met b.v. koemestkorrels.

We hebben nog enkele filmpjes voor u verzameld van Youtube. Deze filmpjes geven u wat extra informatie en kunnen verhelderend werken.