Beukenhaag snoeien
Logo

Beukenhaag snoeien!

Hoe vaak en wanneer moet ik een beukenhaag snoeien?

De beukenhaag groeit van het voorjaar tot het najaar, zeg maar van half maart t/m half oktober. U kunt bij het aanplanten van de beukenhaag de puntjes al een klein beetje inkorten dit zal de groei weer stimuleren. Verder moet de beukenhaag en de haagbeuk zeker één keer per jaar voor de langste dag van het jaar gesnoeid worden.

De topscheuten van de beukenhaag snoeit u geleidelijk naar de juiste hoogte. Door het snoeien van de zijscheuten komt de voedselopname van de plant de andere delen van de plant ten goede. Zo onstaat een snellere groei van de takken en scheuten die voor de beukenhaag behouden blijven. Als u beukenhaag planten heeft gekocht die de hoogte al hebben bereikt dan kun u de beukenhaag uiteraard op de gewenst hoogte snoeien.

De bovenkant van de haag moet u iets smaller knippen dan de onderkant, zo krijgt de totale haag voldoende zonlicht en komen er geen gaten in. Als u de bovenkant te snoeit is kunt u het beste de gesnoeide losse takken afhalen van de bovenkant. De losse takken en bladeren worden bruin en dat is niet zo'n fraai gezicht.

Het beste snoeit u tijdens een bewolkte dag. Tijdens het snoeien kan te veel zon zorgen voor verbranding van het blad en daaropvolgend voor lelijke en bruine bladeren.Na september de haag niet meer te snoeien. De (nacht)vorst kan dan namelijk al intreden. U kunt altijd meer snoeien. Als u vaker snoeit zal de beukenhaag dikker worden omdat de tak zich iedere keer vertakt.

Zou u de beukenhaag drastisch willen veranderen dan snoeit u de beukenhaag in de winter naar de vorm die u wenst. Dan groeit de beukenhaag vanaf het voorjaar in deze bepaalde vorm verder.

Waarmee moet ik een beukenhaag snoeien?

U kunt voor het snoeien een elektrische heggenschaar of een gewone heggenschaar gebruiken. Als u een strakke heg wilt kunt u een touw spannen en waarlangs u snoeit of uit de losse pols als u meer ervaring hebt. Een egalere snoei bereikt u met een elektrische heggenschaar met een lang messenblad. Dit is helaas wel vermoeiender.

We hebben nog een filmpje voor u van Youtube geimplementeerd. Dit geeft u wat extra informatie en kan verhelderend werken.